Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

Majčino mlijeko će uvijek biti najbolja hrana koju vaše dijete može dobiti, dok se adaptirano mlijeko i dalje koristi samo onda kada je zbog bolesti ili nekog drugog problema/prepreke nemoguće dojiti. Takvi su npr. slučajevi kada majka nema mlijeka ili kada mora uzimati određene lijekove zbog kojih ne može dojiti.

Osim u ovakvim slučajevima, savjetuje se da majke bebama daju adaptirano mlijeko i prije spavanja radi boljeg sna i rjeđeg buđenja. Razlog tome je činjenica da ono duže drži dijete sitim od majčinog mlijeka.

Iako postoji mnogo vrsta adaptiranog mlijeka, nijedno nije toliko prilagođeno bebi kao majčino. Poznato je da mlijeko majke mijenja sastav u skladu sa potrebama djeteta i sadrži antitijela koja štite od bolesti. Dakle, korist od dojenja je višestruka.

Posljednjih godina majke često koriste adaptirano mlijeko kada se vraćaju na posao. I u takvim slučajevima se preporučuje redovno izdajanje i pohranjivanje izdojenog mlijeka koje može da stoji u hladnjaku dan ili dva. Nemojte zaboraviti da će se, ako se vratite na posao, proizvodnja mlijeka smanjiti zbog neredovnijeg izdajanja.

Osim svega navedenog, moguće je da se javi potreba za adaptiranim mlijekom i kod majki koje kontinuirano doje, ali bebe ne napreduju i ne dobijaju na težini dovoljno brzo. Samo po sebi, mlijeko ima idealan omjer svih potrebnih sastojaka, tako da je moguć razlog ovakve pojave činjenica da ga se ne proizvodi dovoljno.

Ako je takav slučaj i kod vas, možete uvesti adaptirano mlijeko za početnike jednom dnevno, najbolje prije spavanja, a onda pratite rast i razvoj. Potrebno je da i dalje dojite dijete kako biste potaknuli proizvodnju mlijeka.

Kada ne postoji potreba za adaptiranim mlijekom?

Sadržaj:

Ukoliko sve dole naveden stavke postoje u vašem slučaju, to znači da imate dovoljno mlijeka i da uvođenje adaptiranog nije potrebno.

kada početi s dohranom

 • Tokom prvog mjeseca treba da dojite 8 do 12 puta u toku dana.
 • Nakon prvog mjeseca broj podoja se smanjuje na najmanje 7.
 • Beba dobija na težini, šta ustanovljavate redovnim vaganjem.
 • U toku dana mijenjate 6 do 8 pelena.
 • Stolica je redovna i žućkasta.
 • Dijete nije razdražljivo. Veselo je i mirno spava.

Kada početi s dohranom?

Ako konstatujete da vaše dijete ne dobija na težini, bez obzira na redovno dojenje, potrebno je da se konsultujete da ljekarom i ustanovite zajedno sa njim da li treba da uvedete adaptirano mlijeko u obroke.

Bebe nakon rođenja izgube oko 10% svoje težine, ali već nakon 5. dana života težina treba da raste. Oko druge nedjelje bi trebale da dostignu težinu koju su imale pri porodu.

Ako osjetite da su vam grudi tvrde i pune, znači da sigurno imate dovoljno mlijeka, ali iz nekog razloga može da se desi da dijete ne može dovoljno sisati. U tom slučaju najbolje je da se savjetujete sa patronažnom sestrom kako bi vam ona mogla objasniti eventualne pogreške kod dojenja, a možete pročitati i naše savjete za dojenje.


Saznaj više: Grudnjaci za dojenje


Adaptirano mlijeko se može davati i ako imate dovoljno mlijeka, po želji majke, s tim da je poželjno da barem u prvih mjesec dana isključivo traje dojenje kako bi se stekla rutina, a onda potom se može dodati jedan obrok sa adaptiranim mlijekom.

Adaptirana mlijeka su grupisana u više linija namijenjenim različitim dobnim grupama djece. Svaka linija je prilagođena određenom periodu razvoja djeteta prema svom sastavu, tako da je bitno izabrati odgovarajuće. U suprotnom može izazvati zatvor, proliv ili kolike.

Navodno se adaptirana mlijeka razlikuju i po ukusu, a u skladu sa dobnom skupinom kojoj su namijenjeni. Velika je vjerovatnoća da vaše dijete neće pristati odmah na prvo mlijeko koje mu date, već ćete morati promijeniti nekoliko vrsta dok ne pronađete odgovarajuće.

Ako se uvodi kao dohrana, uz dojenje, poželjno je da je bočica sterilna i da duda nalikuje bradavici. Na taj način se umanjuje mogućnost odbijanja dojenja nakon adaptirane formule.

Adaptirano mlijeko drži bebu duže sitom, pa se zato često preporučuje pred spavanje. Tako će beba duže proveti u mirnom snu.

Ako primijetite da beba ima proliv, da povraća ili da postoje tragovi krvi, obavezno se javite doktoru. Moguće je da djetetu ne odgovara vrsta adaptiranog mlijeka koju ste odabrali, ili da postoji netolerancija na kravlje mlijeko.

Priprema adaptiranog mlijeka

Adaptirano mlijeko možete spremiti sa kupljenom vodom za bebe ili sa prokuhanom vodom koju naspete iz slavine. Prokuhana voda bi trebala da se ohladi na nekih 50 stepeni, jer prevelika temperatura može da uništi neke od vrijednih sastojaka. Kada se spusti na dovoljnu temperaturu, dodajte mlijeko u prahu i promiješajte. Prije hranjenja kapnite malo mlijeka na zglob kako biste provjerili temperaturu prije hranjenja bebe. Idealno bi bilo da je ista na nekih 37 stepeni Celzijusovih, a to znači da, prilikom kapanja na zglob, nećete osjetiti toplinu. Dok god osjetite toplinu, djetetu to može biti prevruće.

priprema adaptiranog mlijeka

Adaptirano mlijeko se mora spremiti svježe, netom prije nego ćete hraniti bebu. Ako se desi da idete na put ili da iz nekog razloga nemate mogućnost da zagrijete vodu, iskoristite termos bočicu, a u flašicu naspite potrebnu dozu mlijeka u prahu. Kada dođe vrijeme hranjenja, samo pomiješajte sastojke. To je i najlakši način da spremite noćni obrok, koji je svima veoma mučan – osim bebi, naravno.

Osim na pripremu, morate paziti i na redovnu sterilizaciju bočice. Postoje mnogobrojni sterilizatori u prodaji, ali možete naprosto i da bočicu prokuhate.

Najbolje adaptirano mlijeko za novorođenče

Iako je naučno dokazano da majčino mlijeko pozitivno djeluje na zdravlje majke i djeteta, adaptirana mlijeka su sve češće korišćena, što zbog praktičnosti što zbog određenih prepreka zbog kojih majke ponekad ne mogu dojiti.

Na tržištu postoji mnogo različitih tipova vještačkog mlijeka koji se razlikuju prema načinu pripreme, svom sastavu i uzrastu beba kojima su namijenjeni. Kod odabira je najbolje da se posavjetujete sa pedijatrom koji prati razvoj vaše bebe.

Adaptirana mlijeka se prave tako da najviše liče majčinom u sastavu. Usklađuju se odnosi i vrste proteina, masti, šećera, soli i svih drugih sastojaka. U prodaji se mogu pronaći i mlijeka koja su obogaćena vitaminom D i gvožđem, s tim da su ista namijenjena bebama koje su starije od 4 mjeseca.

Kada beba prelazi sa majčinog mlijeka ili mliječne formule na kravlje mlijeko, to može imati dodatak gvožđa, cinka, joda kao i vitamina C i D. Ovakvo vještačko mlijeko daje se djetetu kada navrši godinu dana i u prvoj polovini druge godine života.

Postoje i adaptirana mlijeka za bebe koje su alergične na mlijeko ili imaju određene poremećaje metabolizma, poput fenilketonurije.

kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko

U nastavku pročitajte koje vrste adaptiranog mlijeka postoje.

Adaptirano mlijeko spremno za miješanje

Najviše rasprostranjeno na tržištu jeste adaptirano mlijeko koje je spremno za miješanje. Ono se prodaje u prahu, a rastvara se u sterilisanoj ili običnoj vodi. Spada u jeftiniju opciju ali oduzima više vremena za pripremu.

Adaptirano mlijeko spremno za sipanje

Ova vrsta mlijeka prodaje se u konzervama koje budu različite veličine. Sve šta majkama preostaje da urade jeste da sadržaj konzerve saspu u sterilnu bočicu i daju bebi da jede.

Adaptirano mlijeko spremno za upotrebu

Zvuči kao fast food za bebe i skoro da to i jeste. Ova vrsta mlijeka prodaje se spakovana u bočicu, a namijenjena je za jedan obrok. Prodaje se doza od 125 i 250 ml, a na kupljenu flašicu samo se navrne sterilna duda. Iako jako praktična varijanta, veoma je rijetka na našem tržištu.


Važna napomena: Pridržavajte se uputstva proizvođača prilikom pripreme obroka za vašu bebu. Ako kupujete vještačko mlijeko ili vodu, obavezno pogledajte koji je datum proizvodnje.


Pročitajte više: Zablude o dojenju


Koliko adaptiranog mlijeka treba beba?

Preporučene doze na ambalaži nisu uvijek one prave. Razlog tome je činjenica da je svako dijete drugačije i ima drugačije potrebe. Zato, kada pređete na hranu za dojenčad, hranite dijete na zahtjev i neka jede koliko god želi.

Najbolji pokazatelj da vaše dijete jede dovoljno je napredak. Ukoliko dobija na tjelesnoj težini i vidite da je zadovoljno, nema potrebe da brinete.

Pedijatar takođe prati masu vašeg djeteta i globalni napredak, a ako je nešto van granica normalnog – upozoriće vas i dati vam uputstva.

Kada hranite dijete, ukoliko pojede sav sadržaj bočice, naredni obrok neka bude 30 ml veći. Samo postepeno podižite količinu hrane. Nakon što uzme dovoljno hrane, beba će početi da se migolji i ispustiće flašicu iz svojih usta. Po ponašanju ćete vidjeti da je zadovoljna i opuštena.

Kada je flašica ispražnjena, a beba ostala gladna, ona će i dalje sisati flašicu. Kada sklonite flašicu, beba će je pogledom i ustima tražiti. U tom slučaju dodajte još 30 ml adaptiranog mlijeka.

Ukoliko imate dilemu da li vaše dijete jede dovoljno adaptiranog mlijeka, najbolje bi bilo da se posavjetujete s pedijatrom ili patronažnom sestrom. Oni svakako mogu dati najkonkretniji savjet i mjeru u vašem slučaju.

Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

U narodu uglavnom postoji ona sintagma “alergija na mlijeko” kada neko želi da objasni određeni problem sa nepodnošenjem mlijeka kod djece. Razlikujemo dva slučaja – alergiju i intoleranciju.  Prvo se može izbjeći ako djetetu do godinu dana ne dajete kravlje mlijeko, a drugo se može samo i isključivo ublažiti.

Dakle, ustanovili smo da su alergija na mlijeko i intolerancija na laktozu dva potpuno drugačija problema. Sa alergijom muku muči između dva i sedam posto novorođenčadi.  Imuni sistem djece inače burno reaguje na bjelančevine iz mlijeka, pa se usljed toga javljaju simptomi alergija. Većinom djeca već nakon treće godine života prestaju reagovati na mlijeko, ali je moguće da se razviju druge alergije.

Alergija na mlijeko se kod beba javlja uglavnom ako beba od godinu dana koristi kravlje mlijeko. Na majčino i adaptirano uglavnom se ne razvijaju alergije. Zato ne treba da u početnom periodu djetetu dajete kravlje mlijeko.

koje adaptirano mlijeko odabrati

Sada kada smo prešli alergiju, hajde da razjasnimo intoleranciju na mlijeko. Ona predstavlja nedostatak enzima koji se nalaze u probavnom sistemu i zaduženi su za razgradnju laktoze (koja se nalazi u svim mliječnim proizvodima). Ovo stanje se ne može liječiti, dok se dojenačke alergije vremenom povlače. Najefikasnije i najjednostavnije rješenje za problem intolerancije jeste isključenje mlijeka i mliječnih proizvoda iz ishrane.

Uzevši u obzir moguće navedene probleme sa konzumacijom mlijeka i činjenicu da mliječni proizvodi sadrže mnogo kalcija, važno je unositi druge namirnice koje mogu nadomiriti potreban sastojak u organizmu. Izvori kalcijuma su brokule, mahunarke, zelenolisnata povrća, ribe, mlijeko od soje, riže ili zobi itd.

Osim ovoga, mlijeko i mliječni proizvodi izvor su vitamina D, tako da je potrebno naći zamjenske namirnice i za unos navedenog. Njih nema mnogo, ali naša koža sintetizuje vitamin D izlaganjem suncu. Svakako, uvijek pazite da ne pretjerate.

Većina osoba koja je intolerantna na laktozu može unositi male količine mliječnih proizvoda. Najbolje je postupno ih ubacivati u ishranu kako ne bi došlo do povećanja intolerancije, a najpogodnije namirnice za to su tvrdi sirevi, kao što je ribanac, i fermetisani mliječni proizvodi (jogurt), čiju laktozu su uglavnom već razgradile bakterije tokom procesa fermentacije.

Kupovni proizvodi mogu sadržati laktozu!

Imajte na umu da gotovi kupovni proizvodi takođe mogu sadržati laktozu, čak i kada je ne očekujete. Takvi proizvodi su supe iz kesice, gotovi umaci, salama, pekarski proizvodi i lijekovi. Zato je važno da čitate deklaracije koje se nalaze na proizvodima i da dobro provjeravate, jer su reakcije moguće i na najmanje tragove laktoze. Dakle, pod sastojcima ne smiju biti navedeni surutka, mliječni nusproizvodi, mlijeko u prahu itd.

Adaptirana mlijeka na našem tržištu

Na našem tržištu postoje različite adaptirana mlijeka, tako da majke mogu birati između proizvođača i vrsta. Kao što smo prethodno naveli, najčešća su ona mlijeka koja su u prahu i ona koja se nalaze u konzervama, dok gotova mlijeka rijetko da možete pronaći na našim prostorima. U nastavku vam donosimo listu poznatih i najkorišćenijih proizvođača.

koliko adaptiranog mlijeka treba beba

 • Aptamil
 • Bebelac
 • Novalac
 • Humana
 • Nan
 • Babylove DM
 • Hipp
 • Impamil

Anketa koju je sproveo forum ana.rs pokazala je da od 490 ispitanih žena njih 149, što je ukupno 30,4%, koristi i preferira Aptamil. Drugoplasirana je Humana sa 76 glasova, pa Nan sa 66. Najmanje glasova dobilo je adaptirano mlijeko Babylove DM – svega 12.

Sve je ovo, naravno, stvar lične preferencije vas i vašeg djeteta. U prvom redu treba da vidite šta odgovara vašoj bebi – na koje mlijeko najbolje reaguje i nakon kog je primijetan razvoj. U skladu sa tim moći ćete i sami procijeniti koje je najbolje adaptirano mlijeko na našem tržištu. Može to biti i Babylove DM, iako je na pomenutom forumu dobio ubjedljivo najmanje glasova.


Ne zaboravite! Bitna je i prehrana dojilja. O njoj više pročitajte ovdje.


 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *