Kako prilagoditi prehranu u prvom tromjesečju?

ishrana u trudnoci prvo tromjesecje

Organi djeteta u majčinoj utrobi brzo se razvijaju. Zato je neophodno da unosite dovoljno energije u organizam. Jedite češće, ali u manjim količinama. Trudite se da vaša ishrana bude zdrava.

U različitim stadijumima trudnoće, majka i dijete imaju različite prehrambene potrebe.
Istraživanja su pokazala da se organi djeteta u majčinoj utrobi, kao i neposredno nakon rođenja ubrzano razvijaju. Taj razvojni proces je poznat kao programiranje. Rast ćelija, tkiva i organa vašeg djeteta ovisi o dovoljnim količinama kiseonika i esencijalnih hranljivih materija. U slučaju njihovog nedostatka, usporiće se ćelijski rast i to upravo onih tkiva koja prolaze kroz period razvoja.
Vaše zdravlje i prehrambene navike u stanju začeća i tokom cijele trudnoće od presudne su važnosti za zdravlje i razvoj vaše bebe.

8 najvećih mitova u trudnoći

Koliko kalorija dnevno unositi?

U trudnoći se matabolizam povećava, a time se povećava i potreban unos kalorija. U početku trudnoće je potrebno 1940 kalorija na dan, a u trećem tromjesečju 200 kalorija više. Najvažnije je jesti male količine i često, pet ili šest malih, ali hranljivih obroka tokom dana, bolje je od jednog ili dva obroka dnevno.

U prvom tromjesečju je potrebno unositi dovoljne količine bjelančevina koje su neophodne za stvaranje i obnavljanje ćelija, mišića, organa, tkiva, kao i proizvodnju enzima. Najmanje 50% kalorija treba dolaziti iz ugljenih hidrata, uglavnom skroba. Od najvažnijih hranljivih tvari u ovom razdoblju je bitno unositi dovoljne količine željeza i folne kiseline. I to je jedini preparat koji se obavezno koristi u prva tri mjeseca trudnoće.

5 savjeta za održavanje težine tokom trudnoće

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *