Kravlje mlijeko za bebe: kada i kako počinje konzumacija?

kravlje mlijeko za bebe

Kao veoma korisna namirnica u ishrani djece pojavljuje se kravlje mlijeko, ali kod konzumacije iste postoje određena pravila. Kravlje mlijeko sadrži veliki broj hranjivih sastojaka i neophodno je za rast i razvoj djece. Smatra se savršenom namirnicom koju djeca treba da unose na dnevnom nivou.

Međutim,  bebe u prvoj godini života treba da isključivo dobijaju majčino ili adaptirano mlijeko. Razlog tome je činjenica da digestivni trakt nije u stanju da vari proteine koje sadrži kravlje mlijeko.

Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

Nakon napunjenih 7-8 mjeseci starosti, ishrana beba može uključivati i vrlo malu količinu mliječnih proizvoda, kao što su sir ili jogurt. Starijim odojčadima će ove namirnice biti dobar izvor kalcijuma i masti.

Kada se uvodi kravlje mlijeko bebama?

Sadržaj:

Bebin organizam može podnijeti kravlje mlijeko poslije 12 mjeseci, odnosno nakon napunjene prve godine.  Majke treba postepeno da uvode ovu namirnicu, jer beba treba da se navikne i da je zavoli. Najlakši način za to je da kravlje mlijeko u početku miješate sa onim koje je do tada konzumirano. Mlijeko možete koristiti i sa pireom od voća i povrća, u sutlijašu, milkšejku i slično.

Koliko mlijeka treba da se konzumira?

Količina mlijeka koja se konzumira zavisi od uzrasti djeteta. Poželjne količine su sljedeće:

  • 1 godina: 500-700 ml
  • 2+ godina: 400-500 ml
  • Adolescenti: oko 600 ml

Redovna konzumacija mlijeka poboljšava pamćenje, a neka istraživanja su pokazala da djeca koja piju više mlijeka i narastu više.

10 savjeta za dojenje

Benefiti

Mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminom A i magnezijom, a navedeni su bitni za kosti i zube, mišiće i krvne sudove. Ono obezbjeđuje proteine za rast i ugljene hidrate kao izvor energije.

Hrana za djecu: 15 namirnica koje treba da imate u ishrani

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *