Kravlje mlijeko za bebe: kada i kako počinje konzumacija?

kravlje mlijeko za bebe

Kao veoma korisna namirnica u ishrani djece pojavljuje se kravlje mlijeko, ali kod konzumacije iste postoje određena pravila. Kravlje mlijeko sadrži veliki broj hranjivih sastojaka i neophodno je za rast i razvoj djece. Smatra se savršenom namirnicom koju djeca treba da unose na dnevnom nivou.

Međutim,  bebe u prvoj godini života treba da isključivo dobijaju majčino ili adaptirano mlijeko. Razlog tome je činjenica da digestivni trakt nije u stanju da vari proteine koje sadrži kravlje mlijeko.

Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

Nakon napunjenih 7-8 mjeseci starosti, ishrana beba može uključivati i vrlo malu količinu mliječnih proizvoda, kao što su sir ili jogurt. Starijim odojčadima će ove namirnice biti dobar izvor kalcijuma i masti.

Kada se uvodi kravlje mlijeko bebama?

Bebin organizam može podnijeti kravlje mlijeko poslije 12 mjeseci, odnosno nakon napunjene prve godine.  Majke treba postepeno da uvode ovu namirnicu, jer beba treba da se navikne i da je zavoli. Najlakši način za to je da kravlje mlijeko u početku miješate sa onim koje je do tada konzumirano. Mlijeko možete koristiti i sa pireom od voća i povrća, u sutlijašu, milkšejku i slično.

Koliko mlijeka treba da se konzumira?

Količina mlijeka koja se konzumira zavisi od uzrasti djeteta. Poželjne količine su sljedeće:

  • 1 godina: 500-700 ml
  • 2+ godina: 400-500 ml
  • Adolescenti: oko 600 ml

Redovna konzumacija mlijeka poboljšava pamćenje, a neka istraživanja su pokazala da djeca koja piju više mlijeka i narastu više.

10 savjeta za dojenje

Benefiti

Mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminom A i magnezijom, a navedeni su bitni za kosti i zube, mišiće i krvne sudove. Ono obezbjeđuje proteine za rast i ugljene hidrate kao izvor energije.

Hrana za djecu: 15 namirnica koje treba da imate u ishrani

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *