Zašto je bitno noćno dojenje i kako ga izdržati?

dojenje nocu

Iako je noću kompletno funkcionisanje tijela znatno usporeno, dojenje u pravo vrijeme treba da se desi. Razlog tome je jedan – održavanje laktacije.

Niz istraživanja pokazao je da tokom noći majčino tijelo luči veće količine hormona koji je zadužen za poticanje laktacije (prolaktin), a sve kako proizvodnja mlijeka ne bi bila umanjena zbog rjeđih dojenja. Ipak, iako su rjeđi i teško padaju svakoj trudnici, ne smijete ih zaobići.


Pročitajte još:  Majčino mlijeko štiti od alergija?


Osim navedenog razloga, noćno dojenje je bitno i samoj bebi. Naime, one imaju malen želudac u koji može stati između 25 i 75 ml mlijeka, a ta količina je dovoljna za svega dva sata sitosti, što znači da beba ne može izdržati cijelu noć bez hrane.

U suštini, male bebe moraju imati noćni podoj, ne računajući onaj ranojutarnji oko 5 sati. Često ćete naići i na podatak da beba treba obavezno da jede noću sve dok ne bude barem 5 kilograma teška, sa čim se postiže i veća zapremina želuca – do 140 ml.

U tom periodu kada se smanjuje broj podoja, idealan raspon između dva je jednom prije nego majka ode spavati, oko ponoći, i potom ujutru oko pola 5/5. Imajte na umu da je majčino mlijeko lakše probavljivo od umjetnog, pa brže prolazi kroz probavni takt. U skladu sa tim, ako dojite – dijete jede češće, a ukoliko dijete hranite adaptiranim mlijekom, duža su razdoblja spavanja između svakog hranjenja.


Pročitajte još: Kako pomoći bebi da lakše podrigne nakon jedenja?


U svakom slučaju, sve majke čekaju neprospavane noći, podočnjaci i umor. Iako u tom trenutku ne postoji utjeha, vjerujte nam na riječ da će i to proći.

Kako izdržati konstantna noćna dojenja

U nastavku vam donosimo i nekoliko savjeta kako da se nosite sa ovom potrebom konstantnog ustajanja i dojenja djeteta, koje je nerijetko neutješno uplakano.

  • Stavite bebin krevetić u svoju sobu kako bi vam beba bila što bliže.
  • Pored kreveta držite osnovnu opremu za bebinu higijenu, pelene, maramice i slično.
  • Uvijek nosite pidžame/spavaćice koje se lako otvaraju u predjelu prsa.
  • Dojite u ležećem položaju u kom ćete biti odmorniji.
  • Dojite dijete odmah pred polazak na spavanje, kako biste imali nekoliko sati neprekidnog sna.

Pročitaje još: Šta bebe ne vole?


  • Beba može spavati i među vama, ukoliko mirno spavate. Tako možete brzo i jednostavno podojiti dijete čim se rasplače i najavi potrebu za hranom. Najvažnije je voditi računa da beba nema prostora da se otkotrlja ili padne.
  • U sobi držite malu svjetiljku sa prigušenim svjetlom – biće vam od koristi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *