Sve promene koje se dešavaju nakon porođaja

Sve promene koje se dešavaju nakon porođaja

U danima i nedeljama nakon porođaja, svaka mama prolazi kroz razne promene, kako na telu, tako i sa emocijama. Od tuge do sreće, pa do divljenja novom životu koje je došlo na svet. Dalje, kosa kreće da opada, pojavljuju se strije, a može doći i do problema sa zubima. Ukoliko ste prvorotka, iskustvo prve bebe u vaš život može da unese mnoge stresne promene, jer vi zapravo ne znate šta vas sve čeka.

Vaše telo tokom trudnoće prolazi kroz veliki broj promena i to se isto nastavlja i nakon porođaja. Ne kaže se bez razloga drugo stanje.

Osim što je prva i vidljiva promena stomak koji se povećava iz dana u dan, mnoge mame nisu informisane šta ih to čeka nakon porođaja. Osim nespavanja, veliki broj promena će se dešavati na vašem telu.

Brojna israživanja su dokazala da mame koje su nespremne ili se bore da se nose sa svim promenama u svom zdravlju nakon porođaja – imaju veće šanse da se osećaju preopterećene, pod stresom, uznemirene ili depresivne – što je upravo suprotno kako se želite da osećate kao nova mama.

telo nakon porođaja

Čin porođaja je sam po sebi težak, ali ako se pravilno pripremite i odvojite vreme za obnovu hormona, mišića i svega ostalog, uticaće na to kako doživljavate rane dane majčinstva.

Porođaj i vreme nakon porođaja jeste individualna stvar, pa s tim u vezi neke od promene koje se dešavaju nisu karakteristične za sve žene, ali velike su šanse da će sve mame proći kroz isti proces.

Veoma je važno da ne paničite i da se ne osećate uznemireno, jer sve dođe na svoje. U prvim danima nakon porođaja, važna je podrška ukućana, a pre svega tate.

Promena ima mnogo, a da vidimo koje su najčešće i koliko vremena je potrebno da se sve stvari vrate na svoje mesto.

Hormoni

Sadržaj:

Nakon porođaja, vaš život se drastično menja, pa tako i vaši hormoni, barem na neko vreme. Odmah nakon porođaja, nivo estrogena i progesterona dramatično opada, što upravo utiče na sve one promene raspoloženja, anksioznost, tugu ili razdražljivost, koje nestaju u roku od nedelju dana, mada u nekim situacijama, nekim mamama je potrebno više vremena, dok ih ovo osećanje prođe.

Takođe, mnoge mame dožive postporođajnu depresiju (slični su simptomi samo što su intenzivniji, duže traju i ometaju vaš svakodnevni život).

Potpuno je u redu da se osećate tužno i da vam je  raspoloženje promenjeno i da traje nekoliko meseci. Kada se rad hormona normalizuje, vaše stanje i raspoloženje biće isto kao i pre. Ako primetite da vam je ovo stanje neizdržljivo i da vam je teško da se izborite, slobodno zatražite pomoć stručnjaka. Razgovor sa stručnom osobom vam može biti od koristi i olakšati prve dane majčinstva.

Postporodjajna depresija

Hormoni štitne žlezde, koji utiču na metabolizam i funkciju organa, takođe mogu biti pogođeni rađanjem.

Prema American Thyroid Association, pet do deset posto žena ima postporođajni tiroiditis, upalu štitne žlezde, a tačan uzrok nije poznat.

Simptomi koji prate ovaj poremećaj mogu biti ​​nesanica, teskoba, ubrzani rad srca, umor, gubitak težine i razdražljivost (od jednog do četiri meseca nakon rođenja bebe) ili umor, povećanje težine, zatvor, suva koža i depresija (od četiri do osam meseci nakon rođenja). Vaš lekar može pratiti rad štitne žlezde testovima krvi i prepisati vam lekove, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Veličina cipela

Dva su glavna razloga za promenu broja i veličine cipela tokom trudnoće: povećanje težine i hormoni.

Američki koledž ginekologa (ACOG) kaže da bi žene normalne težine trebalo da dobiju od 11 do 16 kilograma tokom trudnoće. Ta dodatna težina koja sada opterećuje vaše telo i  nosite je oko 9 meseci tokom trudnoće, poravnava luk stopala zbog čega neke žene dobijaju broj veći, oko pola veličine cipele tokom trudnoće.

Hormon relaksin takođe igra važnu ulogu. Kao što mu ime kaže, relaksin pomaže u opuštanju ligamenata i kostiju karlice, tako da telo može biti elastično tokom porođaja. Međutim, relaksin utiče i na ligamente po celom telu, uključujući i stopala, što može učiniti dalje da se šire.

Proširene vene

Trudnoća utiče na dobijanje paučinastih vena i proširenih vena na nogama. Iako postaju manje vidljive kako vreme prolazi, velike šanse su da će ostati trajno. Trudnice koje žele da spreče pogoršanje stanja proširenih vena, trebalo bi redovno da vežbaju i izbegavaju dugo sedenje sa prekrštenim nogama. Osim svega navedenog, prirodne kreme za vene možete koristiti kako biste smanjili bol i trnjenje nogu.

Lako se koriste i ne oduzimaju puno vremena za razmazivanje, a umiruju sve simptome koje prate proširene vene. Osim bola, kao što smo prethodno rekli, umiriće osećaj teških i natečenih nogu.

Stomak

Za stomak važi pravilo da mu je potrebno najviše vremena da se vrati u prethodno stanje, onako kako je bilo pre nego što ste zatrudnili.

stomak nakon porođaja

Nekim mamama biće potrebno više vremena, pa tako mogu proći i godine, dok onim upronijim i vrednijim mamama, koje mogu da odvoje vreme i za vežbanje, stomak će se vratiti sa svim onim pločicama za samo nekoliko meseci.

Lice

Promena nivoa hormona može uticati na vašu kožu lica, uzrokujući čak i pojavu bubuljica, akni i pigmentaciju. Benzoil peroksid i salicilna kiselina mogu biti izbor i rešenje za vas. Možete koristiti i prirodne kreme koje prijaju i odgovaraju svim tipovima kože.

Bubuljice nisu problem koji će dugo biti na vašem licu. Pravilnom negom, trajaće samo nekoliko dana.

Kosa

U trudnoći vaša kosa ostaje “zamrznuta” i nema prirodnog opadanja kose. Razlog za to jeste visok nivo hormona tokom trudnoće. Primetićete tokom trudnoće kako dobijate volumen i kako kosa postaje gušća. Međutim, kada beba dođe na svet, stvari se menjaju i kosa kreće da opada. Žensko opadanje kose nije nerešiv problem, jer ovaj proces prestaje nakon par meseci. Osim toga, ukoliko se opredelite za šampone sa prirodnim sastojcima, veće su šanse da opadanje kose prođe brže.

Kosa nakon porođaja

Vaši zubi

Nakon porođaja vaši zubi mogu postati osetljiviji na karijes i bolesti desni, pa je savet da ne preskočite uobičajeni stomatološki pregled, posebno nakon porođaja.

Ukoliko primetite da su vam desni crveni i da se javlja upala i krv prilikom pranja zuba, obavezno posetite stomatologa.

Oči

Da li ste primetili pomalo mutan vid ili suve oči? To je ponovo sve, opet zbog hormona. Ti problemi sa očima mogu da vas ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, tako da je savet za vas da posetite oftamologa.

Problem sa očima neće trajati dugo, ali vas svakako može remetiti i usporiti u radu- zato na prvu promenu vida i problema sa očima konsultujte se sa očnim lekarom.

Vaginalne promene

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, s obzirom na prosečne dimenzije glave novorođenčeta, ali žene često imaju vaginalne promene nakon porođaja. Iako će se vagina nakon rođenja smanjiti na gotovo svoju izvornu veličinu, većina žena će imati trajno širu vaginu.

Postoje mnogi faktori koji mogu uticati na to,a to su na prvom mestu vrsta i težina porođaja, kao i veličina bebe.

Grudi

Ženske grudi prolaze kroz velike (i male) promene tokom  trudnoće i posle porođaja. Prvo postaju sve veće, jer uspavano masno tkivo u dojci zamenjuje funkcionalno tkivo u pripremi za dojenje.

Grudi nakon porođaja

Ali ove veće grudi neće ostati večno, što ste poželeli možda ukoliko su vam grudi prethodno bile male. Nakon što žena prestane da doji, to funkcionalno tkivo atrofira, jer se više ne koristi.

Kada i ako žena ponovo zatrudni, proces će se ponoviti.

Strije

Trudnice mogu primetiti ružičaste ili crvene strije na koži tokom trudnoće. Prvo mesto na kom će se pojaviti strije jeste stomak, zatim butine i na kraju zadnjica.

Strije su ustvari ožiljci, pa tako oni ostaju trajno na vašem telu. Savet je da se prirpemite na vreme. Kada ostanete u drugom stanju, to je pravo vreme da krenete sa preventivom. Kreme i razni melemi mogu da spreče pojavu striju i da eventualno ublaže izgled onih crvenih – jer kada strije postanu bele, tada više ne postoji način da se “obrišu” sa tela.

Hemoroidi

Neke trudnice mogu primetiti otečene, bolne i plave vene – koje se nazivaju proširene vene – na nogama. Kada se te bolne vene pojavljuju na rektumu, onda govorimo o hemoroidima.

hemoroidi nakon porođaja

Veliki broj trudnica imaće problem sa hemoroidima nakon porođaja, a razlog za to je težina materice. Bitna je adekvatna nega i lečenje kremama i čajevima protiv hemoroida. Obično, hemoroidi nestaju u roku od šest do 12 meseci nakon porođaja.

Bol u leđima

Bolovi u leđima traju sve dok se trbušni mišići ne zategnu. Mlada mama takođe može patiti od bolova u leđima zbog lošeg držanja tokom trudnoće. Uopšteno, ovi problemi i bolovi treba da prođu u roku od šest nedelja nakon porođaja. Ako i nakon ovog vremena, bol i dalje bude intezivan i jak, posetite fizijatra.

Zatvor

Ako ste imali problem sa konstipacijom tokom trudnoće, još uvek možete imati problem sa zatvorom, čak i nakon porođaja. Promenite vašu ishranu, obogatite je vlaknima i vodom. Koristite kreme koje mogu da umire bol, smanje peckanje i svrab.

zatvor poslije porođaja

I za kraj, možda nakon svega pročitanog osećate nelagodu i strah. Međutim, i vaša baka, i vaša majka su prošle kroz sve ovo, pa kada ih pitate koji je najlepši trenutak u njihovom životu, upravo će vam reći trudnoća i dolazak bebe na svet.

Sve ovo nije mnogo naspram uzbuđenja i lepih i srećnih trenutaka koji vas čekaju sa novim članom porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *