Znate li koje to mentalne bolesti dijete može naslijediti?

zabrinuti roditelji

Geni su veoma važan faktor kod mnogih mentalnih oboljenja, a među njima su i depresija, anksioznost, opsesivno-kompulsivni poremećaj, ADHD (hiperkinetički poremećaj), bipolarni poremećaj i šizofrenija.

Dodatni faktor koji komplikuje situaciju jeste kombinacija nasljednih osobina i okruženja u kom živimo. Šta to znači? To znači da djetetu možete prenijeti nasljedne osobine koje dovode do depresije, ali okruženje puno stresa i trauma, te loši međuljudski odnosi, su ti koji će uticati na razvoj i ispoljavanje depresije.

Istina, ovo ne umanjuje strah roditelja i niz pitanja na temu genetskih predispozicija. Zato je najbolji način da budete sigurni i smireni – nalazi i testovi (vas i vašeg partnera) prije nego donesete odluku o potomstvu.

U svakom slučaju, u nastavku teksta možete pročitati kojih to 5 genetskih bolesti djeca mogu naslijediti od vas.

1. Opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD)

Još 2000. godine, kada su rađena istraživanja na Džon Hopkins univerzitetu, ustanovljeno je da je OCD i te kako povezan sa porodicom i genima. Naime, ukoliko imate srodnika u prvom koljenu koji pati od ovog poremećaja, šansa za dobijanje ove bolesti je pet puta veća.

13 stvari koje rade mentalno jaki roditelji

2. Anksioznost

Ukoliko su roditelji anksiozni, velika je vjerovatnoća da ćete biti i vi – to je zaključak istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Viskonsinu. Na primjeru makaki majmuna, koji su naši primarni rođaci, ustanovljeno je da mogu da se rode i da pate od anksioznosti, te da istu prenesu na sovju djecu.

3. Depresija

Depresivni poremećaji (MDD) su u velikoj mjeri uslovljeni upravo genetičkim faktorima. Istraživanja na ovu temu rađena su na blizancima, a rezultati su pokazali da postoji 40-50% šanse za nasljeđivanje.

Kako da prepoznate simptome depresije kod djece i tinejdžera?

4. Hiperkinetički poremećaj (ADHD)

ADHD je još jedan poremećaj kod kojeg postoji velika povezanost sa genetikom. Sproveden je niz istraživanja na blizancima i porodicama, a rezultati kažu da postoji čak 60-80% nasljednih osobina ovog poremećaja.

5. Bipolarni poremećaj i šizofrenija

I za kraj – bipolarni poremećaj i šizofrenija, za koje je dokazano da imaju genetičke nasljedne faktore prilikom istraživanja u Centru za genetičku edukaciju u Australiji. Vjerovatnoća da će vaše dijete razviti ovaj poremećaj raste sa brojem oboljelih u porodici i stepenom srodnosti sa njima.

U svakom slučaju, ne treba da vas ove statistike opterete toliko da se plašite potomstva. Do poremećaja dolazi usljed kombinacije genetskih faktora i okoline, a testiranja mogu pomoći da se osjećate sigurno.

Hiperaktivnost kod djece: Ozbiljan problem koji zahtijeva pomoć stručnjaka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *