Miomi i trudnoća – sve informacije koje treba da znate

miomi u trudnoci

Da li znate da se miomi javljaju kod 20 do 50 % žena?

Istraživanja su pokazala da svaka treća žena koja je starija od 35 godina ima miom.

Upravo iz navedenih razloga miom se smatra najćešćim tumorom ženskog reproduktivnog sistema.

To je ujedno i razlog zašto treba da se informišete o njemu i da saznate koji su simptomi, kako se liječi i koje su opcije ukoliko se eventualno ustanovi da ga i vi imate.

Posebna tema su, naravno, miomi i trudnoća, jer se na drugi način pristupa liječenju i tretmanima, tako da ćemo proći sve ove aspekte.

Počećemo od onog osnovnog i najbitnijeg…

Šta su miomi?

Sadržaj:

Najvažnije pitanje na koje treba da odgovorimo svakakoe je šta su miomi. Miom je zapravo tumor koji je izgrađen od zbijenih mišićnih i vezivnih vlakana materice. Svrstavamo ga u red benignih tumora materice, što znači da je rješiv i izlječiv.

Miom se najčešće pronalazi kod žena koje su polno zrele i aktivne, i to uglavnom kod onih oko tridesete godine starosti. Moguće je naravno i da nastanu ranije, čak i u periodu puberteta, ali to je rijetkost. Miom karakteriše rast i razvoj sve do ulaska u menopauzu, kada počinje spontana regresija i atrofija.

sta su miomi

Razlog nastanka mioma i dalje nije poznat, ali smatra se da glavnu ulogu igraju hormoni estrogena i progesterona. Iako često nastaje u toku trudnoće, smatra se i uzročnikom neplodnosti u dva od deset slučajeva. Čak 40% žena ostaje u drugom stanju nakon odstranjenja mioma, ukoliko je on bio jedini uzročnik neplodnosti.

Simptomi mioma na materici

Činjenica je da se miomi mogu pojaviti bilo gdje na materici, ali najčešće je riječ o tijelu ili istmusu, dok je grlić materice veoma rijetko zahvaćen.

Najveći problem leži u činjenici da se simptomi mioma na materici javljaju tek kada miom dosegne određenu veličinu, tako pritiskajući organe u svojoj okolini – bešiku i rektum.

Usljed navedenog javlja se osjećaj punoće u donjem dijelu stomaka, često mokrenje i tegobe prilikom istog, bol u krstima i zatvor. Osim navedenog, dolazi i do produženih i neurednih menstruacija.

Svi ovi znakovi su prilično jasni i vidljivi, ali se javljaju tek kad razvoj mioma bude u priličnom stadijumu.

simptomi mioma

Sama dijagnoza uspostaviće se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Nakon što se ustanovi postojanje mioma, ukoliko on ne stvara velike tegobe, uglavnom je dovoljno da redovno odlazite na ginekološke kontrole.

Međutim, u trudnoći su uslovi nešto drugačiji, pa tako visok nivou estrogena utiče na ubrzan razvoj mioma, a kao posljedica navedenih može doći do spontanog pobačaja ili neplodnost.

Miomi i trudnoća: problem koji treba da riješite

Kao što smo već naveli, u trudnoći (sa naglaskom na prvo tromjesečje), a zbog povećanja estrogena, dolazi do ubrzanog rasta mioma, koji se može uvećati čak deset puta. Zbog navedenog je od velike važnosti da se prati rast i lokalizuje miom, a sve kako bi se osigurao bezbijedan završetak trudnoće.

Srećom, moderne tehnologije su omogućile prilično jednostavno praćenje razvoja mioma, pa je broj problema u trudnoći smanjen na minimum.

Nakon utvrđivanja postojanja mioma, bilo da je riječ o jednom ili više njih, važno je brigu prepustiti ginekologu, kao i ostati pozitivan. Radost zbog trudnoće i iščekivanje bebe i dalje treba da budu prva i najvažnija misao.

Miomi i trudnoca

Ovakav stav je poželjan ne samo zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, već i zbog smanjenja lučenja hormona stresa koji se odražavaju i na samu bebu.

Dakle, sve šta treba da radite jeste odlazak na redovne ginekološke preglede i prije i tokom trudnoće, jer pravovremenim otkrivanjem spriječiće se bilo kakve posljedice i zaštiće se trudnica i beba.

Operacija mioma i druge tehnike liječenja

U slučaju postojanja simptoma mioma na materici, postoje različite vrste liječenja koje se mogu primijeniti. Tu ubrajamo terapije lijekovima, hirurške intervencije (operacije), kao i radiološko liječenje.

Kod hirurških zahvata razlikujemo konačno i konzervativno odstranjenje, gdje se u prvom slučaju odstranjuje kompletna materica, pri čemu žena nakon toga neće moći ostati u drugom stanju, a u drugom samo miom sa materice.


POGLEDAJTEFotografija koja je šokirala mnoge: kako zaista izgleda porodilja nakon carskog reza


Za odstranjenje mioma se uglavnom odlučuju žene koje su imale pobačaje ili neželjene ishode kasne trudnoće (drugi i treći trimestra), kao i žene koje imaju problema sa neplodnošću, jer nakon toga je često moguće da ostanu u drugom stanju.

Kada pričamo o operaciji mioma uglavnom pod tim podrazumijevamo minimalno invazivne zahvate koji su usavršeni u oblasti hirurgije. U odnosu na to da li je miom lociran na unutrašnjosti materice ili u samom zidu materice, može se odstraniti na dva načina.

operacija mioma

Prvi je histeroskopija i radi se u slučaju kada je miom smješten u šupljinu materice. Izvodi se tako što se minimalnom optikom ulazi u šupljinu materice, pronalazi se baza mioma i odstrani uz pomoć resektoskopa, odnosno bipolarno i monopolarne struje.

Druga opcija je laparoskopija koja se nešto razlikuje i po načinu izvođenja. U ovom slučaju dolazi do proboja kroz abdominalni zid na tri mjesta, pa se miom enukleira (izvadi se jezgro). Nije relevantno da li se miom nalazi u šupljini materice, na zidu ili je naslonjen na sam zid.

Nakon vađenja mioma, vrši se šivanje tog prostora ili defekta materičnog zida, a po mogućnosti se nanosi i antiadhezivni gel koji sprečava stvaranje priraslica.

Vrsta operacije koja se izvodi kod žene zavisi od brojnih faktora, najprije od veličine mioma, njegove/njihove pozicioniranosti, indeksa tjelesne težine i drugih karakteristika žene, a posebno ukoliko je žena trudna.


VIDEORevolucija u svijetu peglanja koja će olakšati život mnogima


Radiološko liječenje se ne može vršiti i toku trudnoće, a ne preporučuje se ni ženama koje tek žele da zatrudne, s obzirom na to da ostavlja nepovoljne učinke na reprodukciju.

Za vrijeme trudnoće se u pravilu miomi ne operišu, već se fokusira isključivo na rješavanje boli i ostalih smetnji. Miom može prouzrokovati komplikacije poput pucanja vodenjaka i prijevremenog poroda, odvajanja posteljice i čak pobačaja.

Najčešće se javlja nekontrolisano krvarenje, a u slučaju da dođe do deformacije i zaokretanja, javlja se i bol u predijelu stomaka, kao i povišena temperatura. Ako dođe do velikih komplikacija, onda se može miom i odstraniti.

S obzirom na to da se u trudnoći materica rasteže, djetetu miom ne bi trebalo da smeta, ali ukoliko je veći može uticati na oslabljenje stijenke materice i otežanje trudova. Zbog toga se doktori uglavnom odlučuju za carski rez prilikom poroda.

Liječenje mioma kod trudnica

Lijecenje mioma

Tokom trudnoće se miomi ne diraju. Izuzetak su situacije kada se već provodi simptomatska terapija. Navedena ima za cilj uklanjanje ili barem ublažavanje smetnji koje mogu nastati zbog prisutnosti mioma u materici. Nakon porođaja i oporavka od same trudnoć utvrđuje se pravo stanje i veličina mioma, pa se tek onda može raditi operacija, odnosno hirurško uklanjanje. Osim trudnicama, lijekovi se propisuju i pacijentima kod kojih je veliki rizik i kod onih žena koje će uskoro ući u menopauzu.

Prirodno liječenje mioma

Kada kažemo prirodno liječenje mioma, pod tim podrazumijevamo stil života, ishranu i aktivnost koja utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja u kom se nalazite.

Svima kojima je dijagnostikovan miom savjetuje se da najprije smanje unos mesa i masnoće u organizam. Razlog tome je što meso podiže nivo estrogena, a, kao što smo rekli, navedeni utiče na rast mioma.


POGLEDAJTE15 razglednica posvećenih majkama koje će vas oduševiti


Potrebno je izbjegavanje zasićenih životinjskih mastu, pod kojima ubrajamo mast, loj, masnoću u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Savjetuje se korišćenje maslinovog i ribljeg ulja i konzumiranje morske ribe, kao i unos povrća i integralnih žitarica kao izvora proteina. Proso, heljda, zob i integralna riža su takođe poželjne namirnice.

Osim ishrane, preporučuje se redovna fizička aktivnost, bilo da je riječ o sportu ili redovnim šetnjama, uz pomoć koje se organizam oslobađa viška estrogena.

Čaj protiv mioma

Čaj protiv mioma nije novitet, ali njegova djelotvornost svakako nije naučno dokazana. Kako mnogi preferiraju prirodna liječenja zdravstvenih problema i zdrav stil života, u nastavku vam prenosimo mješavinu čaja koja navodno djeluje protiv mioma. U svakom slučaju, ne mogu vam naštetiti, što je najbitnije.

Glavni sastojci navedenih čajeva su biljke koje provjereno djeluju na određena oboljenja, pa se tu nalaze macina trava, koja normalizuje hormonski ciklus i liječenje spolnih hormona, a samim tim i mimoma, hajdučka trava, koja zaustavlja krvarenje, smiruje cikluse, a djeluje i kao antibiotik protiv stafilokoka, ešerije i kandide, kao i čuvarkuća, čiji sok pomaže u zarastanju, reguliše menstrualne bolove, a ljekovit je i kod mioma.

caj protiv mioma

Kako da napravite čaj  protiv mioma?

Pomiješajte sljedeće:

 • 100 g hajdučke trave
 • 50 g virka
 • 50 g rastavića
 • 50 g nevena
 • 50 g očajnica
 • 50 g kupina
 • 50 g matičnjaka

Tri kašičice ove mješavine prelijte sa 750 ml vode koja je ključala. Ostavite 40 min da odstoji, procijedite i popijte u toku jednog dana.

Još jedan recept koji se koristi na isti princip pravi se sa mješavinom sljedećeg:

 • 100 g petrovca
 • 50 g kopriva
 • 50 g uve
 • 50 g hrasta
 • 30g oraha
 • 30g rusa
 • 50g macine trave

Imajte na umu da izbjegavate biljke koje imaju estrogensko djelovanje. Takve su anis, crvena djetelina, žalfija, vučji korijen itd. Navedene stimulišu prekomjereno lučenje estrogena, a tako pomažu povećanje postojećih i stvaranje novih mioma.

Koje su moguće posljedice postojanja mioma u trudnoći?

Miomi utiču na nepovoljnu pozicioniranost fetusa, na zastoj rasta fetusa u materici, odvajanje posljedice, na pucanje vodenjaka prije vremena, loše trudove, pobačaj ili prijevremeni porođaj, a zbog svega toga povećava i broj poroda sa carskim rezom.

Sve ove komplikacije, odnosno do kojih će tačno doći, zavisi isključivo od toga kakva je pozicioniranost mioma u odnosu na posteljicu i grlić, kao i od toga koja je veličine mioma.

Zato djelujte pametno i idite redovno na preglede, a potom se sa svojim doktorom konsultujte oko narednih koraka ukoliko se ustanovi postojanje mioma u trundoći. Miomi i trudnoća nisu dobra kombinacija, kao uostlom niti jedan drugi zdravstveni problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *