Da li vaše dijete ima vaške?

vaske kod djece

Dosta djece dobije vaške bez obzira na to da li im je kosa čista ili prljava. Dijete dobije vaške prilikom kontakta sa drugim djetetom koje ih već ima, bilo da im se dodirnu glave ili samo kosa.

Da li ste znali da vaške mogu i da skaču i lete? Zbog toga se vrlo lako prenose, a isto tako lako i razmnožavaju. One su veoma česte kod djece, bez obira na ličnu higijenu mališana. Ipak, danas je jednostavno izboriti se sa ovom “pošasti”.

Provjerite ima li vaše dijete vaške

Sadržaj:

Jaja vaški mogu biti dobro zakamuflirana, zbog čega ih je teže otkriti. Prazne ljuske jaja nazivaju se gnjide, koje su bijele, sjajne i oblika čiode. Najčešće su smještene iza ušiju. Gnjide su slične peruti, zbog čega ih je lako zamijeniti, ali za razliku od peruti, gnjide su pričvršćene za kožu glave i ne ispadaju iz kose.

Mokrenje noću: kako riješiti ovaj dječiji problem

Vaške ćete najlakše otkriti češljanjem. Pokvasite kosu djeteta i podijelite je na oko 30 dijelova. Svaki dio pažljivo pročešljajte plastičnim češljem za gnjide. Bilo bi poželjno da prilikom češljanja oko vrata djeteta stavite bijeli papir ili peškir, a možete to raditi i kada je dijete u kadi. Ukoliko ih ima, prilikom češljanja vaške će pasti, a pošto su sive i braon boje, najlakše ćete ih uočiti na ovim površinama.

Mogući su i sljedeći znakovi koji upućuju na prisustvo vaški u kosi

 • Osip na koži glave
 • Izmet vaški (crni prah sličan biberu) na jastuku vašeg djeteta
 • Svrab glave. Ovo nije prvi znak koji upućuje na vaške, jer one mogu biti mjesecima u kosi prije nego što glava počne da svrbi. Može se desiti i da glava ne svrbi, a da dijete ima vaške
 • Pronašli ste jaja vaški u kosi

Liječenje vaški

Postoje dva načina liječenja vaški. Prvi je vlažno češljanje:

 • Operite kosu koristeći uobičajeni šampon
 • Stavite dosta regeneratora kako bi češalj lakše prolazio kroz kosu. Budite sigurni da češljem ne čupate kosu iz korijena
 • Očistite češalj nakon svakog provlačenja kroz kosu
 • Poželjno je da lice bude mokro, i da na kosi ima dosta regeneratora jer to otežava kretanje vaški
 • Ponavljajte ovaj postupak svaka tri do četiri dana u roku od dvije nedjelje, kako bi spriječili da se vaške još više razmnože

Herpangina – virusna bolest kod koje roditelji često griješe

Druga metoda uključuje korišćenje losiona koji sadrže hemikalije kao što su malaton, fenotrin, permetrin, karbaril. Losione koji sadrže karbaril možete dobiti na recept od doktora opšte prakse. Ostale losione možete kupiti u apotekama. Losioni koji sadrže silikonska jedinjenja, takođe mogu biti efikasni.

Ukoliko ste otkrili vaške neophodno je da koristite losione kako bi spriječili njihovo dalje razmnožavanje. Pročitajte uputstvo za upotrebu prije nenošenja losiona. Sredstva za zaštitu od insekata ne smiju se koristiti.

Prirodne metode liječenja

Prirodne metode liječenja vaški podrazumijevaju korišćenje eteričnih ulja kao što su lavanda, ruzmarin ili mješavine različitih ulja, iako se ovi načini i nisu pokazali kao najefikasniji. Ukoliko ih koristite u većim količinama možete iritirati kožu glave. Ako koristite eterična ulja u ove svrhe budite oprezni, posebno ako ste trudni.

Smjena mliječnih zuba: osnovni savjeti

Ostali savjeti

 • Jedno dijete koje ima vaške može zaraziti cijeli razred, pa ako ih otkrijete kod svog djeteta neka ono bude kod kuće dok ne uništite vaške.
 • Ako vaše dijete ima vaške kažite to nastavniku ili vaspitaču
 • Uvijek provjeravajte kosu svog djeteta.
 • Ako vaše dijete ima vaške, pregledajte svoju i kosu ostalih ukućana.
 • Stariji ljudi mogu imate vaške, a da to i ne znaju, zato imajte ovo na umu kada je vaše dijete u društvu starijih.
 • Održavajte četku ili češalj svog djeteta čistim.

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *